Selasa, 2 Jun 2015

IKHLAS

ANTARA perkara yang saya mohon ialah keikhlasan. Semoga Allah SWT memberi saya keikhlasan. Ikhlas dalam kehidupan. Keutamaan dan kepentingan keikhlasan dapat dilihat penekanannya dalam penamaan Surah al-Ikhlas yang termaktub di dalam al-Quran. Akan tetapi, apakah keikhlasan dan bagaimanakah keikhlasan diraih? Bagaimana kita mahu ikhlas tanpa punya ilmu tentangnya?

Saya insaf, pemahaman saya tentang ikhlas sangat dangkal. Setakat yang saya tahu, ikhlas melakukan/memberi sesuatu supaya mendapat pahala dan reda Allah SWT. Pemahaman saya terhenti di situ. Sehinggalah beberapa tahun kebelakangan ini, persoalan tentang ikhlas sering timbul dalam fikiran saya tetapi dalam konteks yang terpecah-pecah.

Ketika itulah, sang darwis memperkenalkan saya perlahan-lahan tentang falsafah ikhlas. Kata sang darwis, "memberi dengan ikhlas dan menerima dengan ikhlas ialah dua perbuatan yang satu makna iaitu syukur". Tambahnya lagi di celah kuliah yang lain, "Orang memberi tidak pernah rugi kerana apa yang ada di tangannya pun bukan miliknya". Pada waktu yang lain, sang darwis berkata, "Yang memberi tidak rasa berat jika dia ikhlas. Yang memberi tidak pernah menuntut kerana itu akan merendahkan akhlaknya. Tangan di atas lebih baik daripada tangan di bawah mengajar orang berbudi, bukan untuk menjadi angkuh kerana yang menerima sangat bersyukur."

Persoalan ikhlas ini semakin mendapat perhatian saya selepas membaca sebuah buku dalam beberapa hari lalu yang memuatkan sabda Nabi Muhammad SAW tentang ikhlas. Seorang sahabat Nabi Muhammad SAWA mempersoalkan balasan dan reaksi tanpa curiga Nabi Muhammad SAW terhadap perbuatan seseorang. Sahabat mencurigai keikhlasan orang itu, maka Nabi Muhammad SAW menjelaskan bahawa bukanlah tanggungjawab insan untuk mentafsirkan apa yang ada di sebalik perbuatan orang itu. Cukuplah sekadar menerima penzahirannya yang nyata dilihat baik. Daripada kisah ini, Nabi Muhammad SAW mengajar kita untuk bersangka baik pada kebaikan yang dizahirkan orang lain. Hal ini bangkit dalam perbincangan dengan kenalan pada malam tadi.

Pagi ini, saya hadir lagi dalam kuliah sang darwis, masih lagi tentang ikhlas. Sang darwis memulakan kuliahnya dengan hadis Nabi Muhammad SAW tentang keutamaan bersedekah hatta dengan sebelah biji kurma. Menurut sang darwis, falsafah di sebalik hadis itu ialah keikhlasan memberi dan keikhlasan menerima. Jelasnya, perbuatan bersedekah penting khususnya untuk mendidik hati sang pemberi daripada kecintaan terhadap dunia dan keangkuhan dalam diri. Selain itu, sang penerima juga mendapat didikan yang sama jika ikhlas menerima hatta pada pemberian yang sebesar zarah. Lanjut sang darwis lagi, tahap ikhlas itu ada dua. Tahap pertama merangkumi keikhlasan pada sesama manusia, dan yang tertinggi iaitu keikhlasan kepada Allah SWT dalam erti makna Ihsan.

Begitulah falsafah ikhlas, ikhlas memberi dan ikhlas menerima yang perlahan-lahan saya fahami. Sebagai insan, memang tidak mudah untuk menterjemahkan ikhlas dan beramal dengannya kerana sifat lupa insan (nisyan), nafsu dan pengaruh Iblis. Akan tetapi, dengan doa kepada Allah SWT, kesabaran dan latihan demi latihan terhadap nafsu dan hati pasti membuahkan hasil. Hati manusia itu perlu dididik.

Proses ini menginsafkan saya betapa luasnya ilmu Allah SWT dan kurangnya ilmu saya sebagai hamba-Nya kerana hatta untuk memahami secebis juzuk dalam lautan ilmunya pun memerlukan masa yang lama dan masih banyak cacatnya.

Saya fikir, kronologi kuliah tentang ikhlas ini merupakan persediaan kepada saya untuk membaca buku berjudul "Ikhlas Tanpa Batas" yang saya beli beberapa tahun dahulu, baru kini terbuka hati untuk dibaca. Wallahua'alam


Semoga Allah SWT memberikan kita ikhlas dan ihsan. Amin Ya Rahim

Tiada ulasan:

Catat Ulasan