Jumaat, 6 Mac 2015

BERBAHAS ATAU BERBALAH

SAYA terfikir tentang dua perkataan iaitu berbahas dan berbalah lantas mengingatkan saya pada pengalaman mewakili sekolah dalam pertandingan Bahas ala Parlimen (2004), dan makna kedua-duanya di dalam kamus.

Yang membezakan antara berbahas dengan berbalah ialah hujah. Tujuan berbahas adalah untuk menegakkan hujah yang disokong dengan data dan bukti yang relevan dan kukuh. Manakala berbalah tidak ubah seperti perbuatan kanak-kanak bertengkar hanya untuk menegakkan benang masing-masing yang basah. Tujuan berbalah adalah untuk kepuasan ego, bukan tuntutan intelektual iaitu kebenaran seperti yang dituntut dalam berbahas. Yang menjadikan perbahasan itu unik ialah gaya kreatif dan kritisnya. Yang menjadikan perbalahan nampak menarik ialah retoriknya.


Jadi, tentukan dalam penulisan atau pertuturan, sama ada kita berbahas atau berbalah. Yang satu menjadikan ilmu sebagai tunjang, menjadikannya bersifat ilmiah. Yang lagi satu menjadikan emosi sebagai paksi, menjadikannya bersifat gosip.

Wallahua'alam

Nota: Buku "The Uses of Argument" oleh Stephen Toulmin bagus untuk kita memahami aspek penghujahan meliputi fungsi, kepentingan dan tatacaranya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan