Isnin, 25 Februari 2013

MEMBACA SEJARAH

SAYA selesai membaca buku yang ditulis oleh dua orang profesor dalam bidang agama ini. Sejarah mengenai kehidupan Rasulullah SAW merangkumi perang-perang yang telah disertai baginda. Sejarah nabi itu disampaikan dalam bentuk fiksyen, penggunaan bahasanya agak santai. Barangkali penulis cuba menepati khalayak sasaran buku ini iaitu untuk pembaca bukan Islam. Cuma, saya kurang senang dengan penggunaan kata ganti diri ketiga iaitu Dia dan Beliau bagi menggantikan perkataan Baginda yang sudah tentu paling tepat untuk gelar diri ketiga Nabi Muhammad SAW.

Saya sedu-sedan tatkala membaca beberapa halaman terakhir buku ini. Menggamit semula ingatan mengenai perjalanan akhir baginda Muhammad SAW, kekasih Allah yang Mulia. Betapa pemergiannya benar-benar setelah matlamat kewujudannya disempurnakan iaitu ketika Islam telah tersebar ke serata dunia. Saya teringat akan kisah yang diperikan Prof. Wan Mohd. Nor mengenai perjalanan Nabi Muhammad dalam peristiwa Israk dan Mikraj. Ketika baginda telah melihat Allah. Baginda diberi peluang untuk memohon apa-apa. Bagi orang Muslim, kebahagiaan hakiki ialah kebahagiaan tatkala dapat melihat wajah Allah. Tiada kebahagiaan dan tujuan hidup yang dapat mengatasinya. Nabi sudah mendapat kebahagiaan itu tetapi baginda tetap mahu turun ke bumi. Keputusan baginda dibuat atas kesedaran baginda terhadap kewujudannya di muka bumi. Dengan pilihan itu, Nabi melalui aneka cabaran dahsyat dalam usaha dakwahnya. Sirah ini, benar membangkitkan semangat Muslim dan Mukmin dalam perjuangan yang dilalui jika dibaca dengan akal dan 'hati'. Betapa, perjuangan itu tidak ada yang mudah dan selesa jalannya.

Nabi Muhammad SAW bukan manusia biasa, tetapi baginda ialah manusia pilihan Allah yang membawa rahmat untuk sekalian alam. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW, para keluarga dan sahabat baginda. Semoga kita beroleh syafaat daripada baginda dan dapat bersama-sama di belakang baginda ketika di Mahsyar kelak.

--- 

Membaca sejarah satu keperluan untuk kita kenal asal diri dan tahu cara terbaik menjalani masa depan dengan lebih teratur dan terpandu tuju. Cuma, kita perlu berhati-hati dengan sejarah kerana tidak semua yang dikatakan sejarah itu benar-benar berisi fakta (Prof. Syed Naquib Al Attas, Islam dalam Sejarah dan Kebudayaan), apatah lagi jika sejarah itu dinukilkan oleh golongan yang ada agenda dan kepentingan tertentu. Salah tafir sejarah akan merosakkan pilihan jalan dalam usaha mencari kebenaran yang jitu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan