Rabu, 30 Mac 2011

CATATAN HUJUNG MAC

ALHAMDULILLAH, setelah hampir tiga minggu membuat persiapan akhirnya seminar selamat dilangsungkan semalam. Terlibat secara penuh dalam persiapan kali ini memberikan saya pengalaman baharu. Membantu apa-apa untuk sebarang program fakulti sudah menjadi kebiasaan. Namun demikian, gelar pelajar dan kakitangan membuka ruang fikir yang berbeza. Gelar kini memberikan saya lebih pengalaman tentang kehidupan. Tentang manusia, tentang kepentingan dan tentang KERJASAMA.

Ada pihak yang boleh memberikan kerjasama dengan baik. Melihat acara sebegitu sebagai acara bersama dan memberikan yang terbaik untuk kebaikan bersama. Ada juga yang berkira-kira tenaga dan fikir. Ada juga yang hanya tahu duduk, melihat segala yang pincang tetapi enggan tampil memberi bantuan atau teguran, melainkan bicara kosong dengan kawan-kawan sefikiran.

II

Seminar ini membincangkan kewujudan dan peranan sastera pelbagai kaum. Segelintir pihak berpendapat bahawa sastera itu satu. Tiada beza dalam sastera. Tiada nama sastera kaum ...., atau sastera kaum .... Ya, memang sastera itu sifatnya sarwajagat. Isu yang diketengahkan hampir sama. Walau bagaimanapun, sastera pelbagai kaum bermaksudkan karya sastera yang dihasilkan bagi mewakili pemikiran, budaya, bahasa dan garapan berdasarkan worldview kaum itu sendiri. Seperti yang dikatakan, tema dan pemikiran tidak mempunyai perbezaan yang besar namun garapan, bahasa, budaya dan worldview itulah yang menjadi aspek pengkelasannya.

III

Saya masih teringatkan Dr. Goh Hin San. Ketinggian bahasa Melayu yang digunakan amat mengagumkan saya. Hampir 10 minit beliau berucap, tiada langsung bahasa asing yang digunakan. Malah, penggunaan bahasa Melayunya juga sangat teratur. Saya jatuh sayang dengan sikap dan hormat individu seperti beliau terhadap bahasa Melayu.

Teringat juga saya pada kata-kata YB Dato' Seri Utama Rais Yatim, masyarakat sekarang lebih senang menggantikan baik dengan okey. Jadi, dengan so dan beberapa contoh lagi. Namun, jika dilihat golongan yang arif melakukan penggantian itu ialah vvip dan vip yang sering muncul di kaca tivi, terutamanya dalam segmen berita. Walau bagaimanapun, saya gemar dengan retorik dan penggunaan bahasa YB. Tidak hairanlah beliau mempunyai gaya sebegitu kerana beliau sendiri ialan mantan guru bahasa satu ketika dulu. Sekiranya para menteri yang lain dapat mencontohi beliau dalam berbicara sama ada di khalayak ramai atau melalui media elektronik, tentu lebih baik. Seperti pepatah 'ke mana tumpahnya kuah jika tidak ke nasi', bahasa Melayu akan semakin dihormati rakyat apabila pemimpin sendiri memulakan langkah menghormati bahasa Melayu dengan serius.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan