Isnin, 5 Julai 2010

PANDUAN BELAJAR BAHASA MELAYU UNTUK ADIK-ADIK

DUA HARI lalu peti mesej FB saya dimasuki soalan oleh seorang adik berusia 13 tahun. Adik ini menyuarakan masalah yang dihadapi dengan subjek Bahasa Melayu. Di sini saya turunkan soalan dan jawapannya yang mungkin bermanfaat untuk adik-adik yang mengalami masalah yang sama. Jawapan diberi berdasarkan pengalaman dan perbincangan saya bersama guru cemerlang subjek Bahasa Melayu.

Soalan :

Kakak saya dah dapat result BM. Saye dapat 66% dulu lagi teruk 50 lebih susahlah kak. Cikgu kata BM sangat penting. Buku BAHLUT dah habis baca dan melodi hati. Kakak macam mana ni. Saya punya rasa malas baca pun x hilang lagi .

Jawapan :

Assalammualaikum, Adik Afeik.

Tahniah kerana menunjukkan peningkatan prestasi untuk subjek BM daripada 50% kepada 66%. Satu perkembangan yang baik. Mengenai masalah adik, perkara pertama yang perlu adik lakukan adalah menyemai perasaan suka membaca bahan baca bahasa Melayu terlebih dahulu.

Adik sudah membaca novel-novel yang akak sarankan adik beli dan itu juga satu kejayaan. Tahniah akak ucapkan.

Memang subjek BM itu sangat penting untuk pelajaran dan kerjaya adik kelak. BM yang baik akan mempengaruhi kejayaan adik juga.

Di sini akak berikan beberapa langkah untuk mengatasi masalah adik ini. Yang penting, adik perlu berusaha dan tidak mudah putus asa :

1. Tanamkan minat suka membaca buku berbahasa Melayu seperti Dewan Pelajar dan Dewan Siswa (minta ayah belikan).

2. Banyakkan membaca buku contoh karangan. Perkara ini baik untuk adik biasa dengan format dan gaya bahasa menulis karangan. Apabila adik kerap membaca, adik akan terbiasa dengan gaya bahasanya dan insya-Allah akan membantu adik sewaktu menjawab peperiksaan nanti.

3. Banyakkan membuat latihan dari buku-buku latihan yang bukan diberi oleh guru sahaja. Maksudnya membuat latihan tambahan. Buat seberapa banyak yang boleh. Tidak akan rugi. Percayalah. Masa akak di tingkatan tiga dulu, akak sangat suka akan subjek Sejarah. Berbelas-belas buku latihan sejarah akak beli dan akak buat sampai habis. Hasilnya, ada soalan yang muncul dalam peperiksaan sebenar dan kebanyakannya boleh akak jawab sebab akak sudah biasa dengan soalan-soalan itu semasa membuat latihan. Percaya, 'practice makes perfect'. Jadi adik jangan mengalah.

4. Apabila adik membuat latihan, adik buat dan rujuk jawapannya. Apabila rasa tidak pasti, segera bertanya kepada ibu atau ayah atau guru. Insya-Allah mereka boleh membantu.

5. Adik
cuba buat latihan 'karangan hujung minggu'. Latihan ini memerlukan adik menyalin satu contoh karangan seperti dalam buku contoh karangan. Semasa latihan, adik bukan sahaja menyalin tetapi juga membaca isinya. Maka, latihan ini akan menambah daya kemahiran adik sedikit demi sedikit. Tunjukkan hasilnya kepada ibu dan ayah untuk disemak.

Setakat ini dahulu. Yang penting adik mesti rajin membaca dan membuat latihan. BM nampak macam mudah tapi sukar jika tidak dipelajari dengan betul dan dengan minat. Ingat tu, adik mesti MINAT dan buang rasa MALAS membaca tu.

Insya-Allah adik belum terlambat dan akan berjaya. Jangan lupa berdoa agar timbul rasa minat dan hilang rasa malas tu.

Salam perjuangan,

Kak Fatiha

Tiada ulasan:

Catat Ulasan