Jumaat, 11 Jun 2010

DENDAM DAN DISKRIMINASI DALAM WSS

WEST SIDE STORY mengisahkan kehidupan dua kumpulan remaja yang saling bemusuhan dan berdendam di bandar Manhattan sekitar tahun 1957. Terdapat dua kumpulan utama iaitu Shark yang diketuai oleh Bernardo. Kumpulan tersebut dianggotai lebih dari sepuluh orang remaja yang berimigrasi dari Sepanyol ke Amerika. Manakala, Jets terdiri daripada kelompok remaja Amerika yang mengalami penyakit sosial lantaran daripada ketiadaan pendidikan dan asas kekeluargaan yang utuh. Kedua-dua kumpulan tersebut sering bergaduh bagi memperlihatkan kekuasaan dan kehebatan terhadap kawasan petempatan mereka. Masing-masing cuba menjadikan kawasan petempatan mereka sebagai milik kumpulan masing-masing dan mengamalkan peraturan sendiri. Kumpulan Jets yang diketuai oleh Riff sering memulakan pergaduhan kerana tidak suka akan kehadiran imigran dari Sepanyol tersebut.Dendam dan benci antara dua kumpulan itu semakin membara apabila Tony yang pernah menganggotai Jets menjalin hubungan cinta dengan Maria, adik kepada Bernardo. Cinta antara Maria dan Tony bermula pada pandang pertama mereka dalam satu majlis tari-menari. Sebenarnya, Tony yang telah meninggalkan Jets termakan pujuk Riff yang mengajaknya untuk hadir ke majlis tersebut. Hubungan kedua-dua mereka ditentang oleh Riff dan Bernardo serta ahli kumpulan mereka. Walau bagaimanapun, Maria dan Anthony yang tenggelam dalam cinta tidak mengendahkan halangan mereka. Pada jam 10 selepas majlis tari-menari, Jets dan Shark bertemu di Kedai Gula-Gula Doc untuk berbincang dan cabar-mencabar. Mereka memutuskan untuk berlawan secara adil di bawah lebuh raya. Kumpulan Jets diwakili oleh Ice manakala Shark oleh Nardo sendiri.

Tony atas permintaan Maria telah berusaha untuk mendamaikan permusuhan antara kumpulan tersebut. Dalam hal ini, Tony telah mendatangi tempat pertarungan antara Nardo dengan Ice. Namun demikian, usaha Tony tidak mendatangkan hasil apabila dia diprovokasi oleh Nardo yang sememangnya memendam perasaan kepada dia yang cuba memikat Maria. Riff cuba melindungi Tony yang telah dianggap sebagai saudara itu dibunuh oleh Nardo tanpa sengaja. Melihat kepada Riff yang disayanginya terbujur kaku, Tony yang diserang oleh Nardo telah menikam Nardo tanpa sengaja. Sementara itu, Maria pula sedang menunggu berita gembira tentang kejayaan Tony menamatkan benci dan dendam antara Jets dan Sharks.

Chino yang merupakan lelaki pilihan Nardo untuk Maria menjadi berang apabila Maria tidak mahu mempercayai perbuatan Tony yang telah membunuh abang kandungnya. Perasaan marah Chino membuatkan dia tekad untuk membunuh Tony dengan sepucuk pistol yang dimiliki. Sementara itu, Anita yang cuba menyampaikan pesan Maria untuk lari bersama telah diganggu oleh Jets yang cuba mencabulnya. Hal itu menyebabkan Anita yang juga kematian kekasih iaitu Nardo telah mereka cerita tentang kematian Maria. Perkara tersebut menimbulkan kesedihan Anthony. Namun begitu, mereka berdua telah bertemu di tempat bermain bola jaring apabila Maria mencari Tony. Dalam pertemuan itu, Anthony telah ditembak oleh Chino yang menjumpai mereka berdua. Kematian Anthony menyatukan kedua-dua kumpulan dan hal ini dapat dilihat apabila beberapa ahli kumpulan Sharks membantu kumpulan Jets yang cuba mengangkat mayat Anthony.

Muzikal ini mengangkat tema ketidaksefahaman dan perebutan kuasa antara kaum yang membawa kepada benci dan dendam. Hal ini dapat dilihat melalui kewujudan antara Jets dan Sharks yang saling bermusuhan dan cuba mendominasi kawasan kejiranan mereka. Jets mendendami Sharks yang berasal dari Puerto Rican, Sepanyol. Mereka tidak suka akan kehadiran imigran tersebut yang dianggap sebagai pendatang dan hanya menyemakkan negara mereka. Di samping itu, Sharks pula membenci Jets yang sering menimbulkan kekacauan dan menganggu kebebasan mereka. Hinaan daripada Jets mengenai kehadiran mereka yang
dianggap sebagai penganggu menyebabkan Kumpulan Sharks tidak mahu berbaik dengan Jets.
Perbezaan kaum ini juga menyebabkan terhalangnya cinta antara Anthony yang berasal dari P
olland dan pernah menganggotai Jets dengan Maria, adik kepada Bernardo dan tunangan Chino. Meskipun Jets sangat menyayangi dan mementingkan Tony, Riff dan rakan-rakannya tetap tidak dapat menerima perhubungan mereka. Begitu juga dengan Sharks yang tidak merestui hubungan Maria dengan Tony. Rasa tidak mahu bertolak ansur dan membenamkan rasa benci, kumpulan masing-masing akhirnya kehilangan ketua apabila Bernardo dan Riff terbunuh dalam pertarungan yang dilakukan atas cabaran Jets. Tema ini juga bukan hanya melingkungi kedua-dua kumpulan tersebut, sebaliknya turut terpancar pada watak Sarjan Schrank yang nyata melakukan diskriminasi kaum. Sarjan Schrank lebih menyebelahi Jets dan sering memperlekehkan Sharks. Secara halus, karya ini merupakan kritikan terhadap kepincangan dan diskriminasi antara kaum yang berlaku dalam kalangan masyarakat Amerika terhadap puak imigran.

Selain isu perbezaan kaum yang berlaku dalam negara Amerika, muzikal ini turut membangkitkan persoalan kehendak manusia untuk berkuasa dan mampu menguasai orang lain. Dalam hal ini, pergaduhan antara Jets dan Sharks bukan sahaja berpunca daripada rasa benci dan tidak senang antara satu sama lain, sebaliknya turut berpunca daripada keinginan untuk menguasai kawasan kediaman mereka. Penguasaan terhadap kawasan kejiranan tersebut menjadi satu citra kekuasaan dan penghormatan terhadap mereka yang berkuasa. Dalam masa yang sama, kekuasaan tersebut akan menjadikan mereka digeruni dan berkuasa untuk melaksanakan undang-undang sendiri. Dari aspek lain, persoalan perebutan kuasa itu juga merupakan satu simbol kesungguhan mereka yang terlibat bagi mempertahankan hak masing-masing walaupun hak yang dimaksudkan itu hanyalah sesuatu yang kecil. Hal ini dapat dilihat apabila Jets dan Sharks berebutkan kawasan kejiranan yang kecil itu. Soal keluasan bukan lagi menjadi persoalan utama, sebaliknya soal pertahanan hak tersebut merupakan satu hal yang melibatkan maruah dan kerana itulah mereka bersungguh-sungguh untuk mempertahankannya walau dengan cara yang kasar dan melibatkan pertumpahan darah.

Di samping itu, muzikal ini turut memaparkan keinginan manusia untuk menikmati sesuatu yang dirasakan lebih baik meskipun perlu melalui pelbagai cabaran. Dalam konteks ini, kelompok imigran yang ditandai oleh Sharks sanggup berhadapan dengan segala kebencian serta terlibat dalam pertarungan dengan Jets semata-mata untuk merealisasikan impian untuk hidup bebas di Amerika. Dalam hal ini, watak seperti Maria dan Anita yang ingin menjadi ‘gadis Amerika’ mencitrakan keinginan mereka untuk menikmati kehidupan yang lebih bebas, moden dan mewah tetapi murah. Impian mereka ini bertitik tolak pada tanggapan mereka terhadap kemajuan yang dialami oleh negara Amerika yang pesat membangun. Selain itu, mereka juga mengimpikan hidup yang mewah dan jauh dari kemiskinan seperti yang dialami di tanah air mereka. Keinginan-keinginan tersebut telah menyemarakkan pendirian dan kesanggupan mereka untuk berhadapan dengan cabaran Jets yang menjadi simbol penolakan terhadap kehadiran mereka yang tidak dialu-alukan.

Dalam masa yang sama, muzikal ini turut memuatkan persoalan kepincangan akhlak golongan remaja Amerika yang berpunca daripada kebobrokan dalam institusi kekeluargaan. Hal ini dapat dilihat melalui rintihan Jets yang berasa tertekan dengan keadaan ibu dan bapa yang rata-ratanya terdiri daripada pemabuk, kaki pukul dan penganggur. Masalah-masalah yang ditimbulkan oleh ibu bapa seperti itu memberi kesan kepada pertumbuhan mental dan emosi anak-anak secara tidak sihat. Oleh sebab tidak mampu menyelesaikan masalah kekeluargaan tersebut, anak-anak memilih jalan mudah dengan membina hidup sendiri secara berkumpulan dan melakukan kerosakan sebagai cara untuk meluahkan perasaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan